VARIOUS TYPES OF CYBER THREATS - Luknar, Ivana; Jovanović, Filip (Srpska politička misao, 2024)
Безбедност интернета и онлајн комуникација постали су један од суштинских изазова садашњице. У раду се разматрају различите врсте сајбер претњи као што су: сајбер напад, сајбер тероризам и сајбер криминал. Појединци, компаније и државе се готово свакодневно у свом раду и комуникацији ослањају на функционисање информационо-комуникационих технологија (ИКТ). Сврха студије је да се укаже на значај безбедности информационо-комуникационих технологија, указивањем на различите врсте сајбер претњи које могу да настану услед примене ИКТ и да изазову озбиљне последице. Приликом истраживања научне грађе на поменуту тему примењене су различите методе: индуктивна и дедуктивна метода, аналитичко-синтетичка метода, хипотетичко-дедуктивни метод и метода анализе садржаја. Резултати студије указују на потребу за континуираним и активним праћењем свих врста сајбер претњи. Намера ове студије је да информише јавност поводом овог проблема и подигне свест о евентуалним сајбер претњама унутар друштва. Налази студије доприносе проширивању знања у овој области истраживања.
Keywords: сајбер претње; сајбер напад; сајбер тероризам; сајбер криминал; сајбер безбедност; сајбер одбрана