ПОЛИТИКА ИСТРАЖИВАЊА И ИНОВАЦИЈА У ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И ИНТЕГРАЦИЈА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У РЕФОРМИСАНИ ЕВРОПСКИ ИСТРАЖИВАЧКИ ПРОСТОР - Stevanovic, Olga (Srpska politička misao, 2023)
У овом раду се разматра политика истраживања и иновација у Европској Унији у контексту реформе Европског истраживачког простора, са посебним освртом на његову спољну димензију. Први циљ овог рада је да опише главне промене у истраживању и развоју до којих је дошло у претходној деценији, са нагласком на њихов значај за процес европских интеграција. Полазећи од концепта екстерне диференцијације Лојфена и др., у овом раду се ЕИП посматра као режим управљања који се простире ван граница Европске Уније. У складу са тиме, други циљ овог рада је представљање српске политике истраживања и иновација у контексту интеграције у ЕИП након затварања поглавља о науци и истраживањима. Кроз тематску анализу стратегија у области истраживања и иновација, овај рад ће утврдити да ли је српска политика у овој области подударна приоритетима и упутствима новог ЕИП, чинећи је на тај начин делом ширег европског истраживачког поља.
Keywords: ЕУ; Европски истраживачки простор; истраживање и иновације; Србија