УЛОГА ФРАНЦУСКЕ У ОСНАЖИВАЊУ НАУКЕ У СРБИЈИ И НА ЗАПАДАНОМ БАЛКАНУ: ИЗМЕЂУ НАУЧНЕ САРАДЊЕ И НАУЧНЕ ДИПЛОМАТИЈЕ - Kolakovic, Aleksandra (Srpska politička misao, 2023)
Француска има дугу традицију културног и научног утицаја у региону Балкана, а историјски посебно у Србији и државама насталим на простору некадашње Југославије (Краљевине Срба Хрвата и Словенаца, Краљевине Југославије). Поменути утицај, који прати њен економски и политички, настао је не само на основу савезништва у Великом рату (1914 – 1918), већ и на основу школовања и усавршавања Срба и других Балканаца на француским универзитетима. Они су по повратку заузимали кључна места у дражавној управи, али су покретали и научне дисциплине, оснивали катедре на универзитетима и сарађивали са својим колегама у Француској. Француска је, посебно у међуратном периоду, давала стипендије за школовање, што је омогућило развој научне сарадње. Промена режима у Југославији 1945. године, умањила је интензитет научне сарадње, али није прекидала нит, што посебно можемо уочити на примеру Павла Савића и Винче. На овој историјски дугој научној сарадњи у оквиру које је Француска препознала научнике као битну компоненту дипломатија, формулисана је и актуелна научна сарадња Француске са Србијом, Црном Гором, Северном Македонијом, Босном и Херцеговином и Албанијом (земљама Западног Балкана, под којима Француска подразумева и Косово*). Анализа доступних докумената, штампе и изјава званичника, дипломата, као и научника који учествују у заједничким пројектима, омогућава да сагледамо улогу Француске у оснаживању научне сарадње у Србији и на Западном Балкану у историји, као и у актуелном периоду, а посебно кроз програме билатералне сарадње Павле Савић, научну сарадњу у Дунавском региону и ES-Balk пројекте. Француска је од прокламовања Стратегије за Западни Балкан (2019) систематски посвећена развоју научне сарадње, при чему се више инсистира на регионалним пројектима који садрже снажну европску компоненту. Фокус је на оснаживању научне сарадње у региону, иновацијама, трансферу знања и технологија у свим научним областима, а традиционално су научници и део дипломатских активности што ће у складу са досадашњом сарадњом и  великим променама у међународним односима захтевати увођење нових оквира сарадње и имати велики утицај на позиционирање Француске на Балкану, а посебно у контексту евроинтеграција региона.
Keywords: Француска, Западни Балкан, Србија, наука, научна сарадња, научна дипломатија