ЕВРОПСКА УНИЈА И БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА – ПРИЛОГ ИЗУЧВАЊУ ПОЛИТИКЕ У ПЛУРАЛНИМ ДРУШТВИМА - Simovic, Vlade; Budimir, Željko (Srpska politička misao, 2023)
Предмет истраживања овог рада су плурална друштва, механизми њиховог политичко-системског обликовања и функционисања. Студије случаја које истражујемо у компаративној анализи су Европска унија и Босна и Херцеговина. На први поглед методолошки неспојив и садржајно незграпан рад даје нам, ипак, неопходан увид у генезу плуралности два простора, њихову позицију унутар консоцијацијске теорије, њихову геополитичку димензију и политичку праксу. Због свега наведеног постављамо истраживачко питање: Шта подијељена и сложено уређена Европска унија и Босна и Херцеговина, њихови истраживачи и политичке елите, могу да науче једна од друге и тиме теоријски и практично побољшају перцепцију и функционисање плуралних друштава и њихових политичких система?
Keywords: Плурална друштва, консоцијацијска демократија, федерализам, Европска унија и Босна и Херцеговина