СОЦИОКУЛТУРНА КОНЦЕПТУАЛИЗАЦИЈА СТРАХА - Luknar, Ivana (Srpska politička misao, 2023)
Страх је један од темељних осећаја који настаје услед потребе за сигурношћу и очувањем живота. Феномен страха је у тесној вези са друштвеном структуром и значајно утиче на понашање актера. У раду је приказана инструментализација страха као механизма социјалне контроле. Страх је вишедимензионалан феномен (биолошка, психолошка, културна и социјална димензија страха) стога његово тумачење захтева примену интердисциплинарног приступа. У раду је примењена метода анализе стручне литературе и социолошког дискурса на основу које је концептуализован термин страх и теоријске поставке емоције страха. Рад има за циљ да покрене дебату на поменуту тему. Кључне речи: страх, инструментализација страха, социокултурне одреднице страха.
Keywords: страх, инструментализација страха, социокултурне одреднице страха.