НАЦИОНАЛНЕ МАЊИНЕ НА ЛОКАЛНИМ ИЗБОРИМА У СРБИЈИ – ИСТОРИЈАТ, РЕЗУЛТАТИ И ПОСЛЕДИЦЕ - Матић, Петар; Mijatović, Marko (Srpska politička misao, 2025)
Овим радом анализирамо учешће националних мањина на локалним изборима у Републици Србији, са посебним акцентом на оним последњим, одржаним 17. децембра 2023. и 2. јуна 2024. године. У првом плану биле су странке најбројнијих националних мањина у Србији – Мађара, Бошњака и Албанаца, а збирно и странке осталих националних мањина. Циљ овог рада је да укаже на трајекторије мањинског представљања на локалном нивоу у Србији. Аутори се руководе дескриптивном статистиком како би пружили налазе о резултатима мањинских странака на локалним изборима у Србији од обнове вишестраначја. Основно истраживачко питање је: да ли су помаци у изборном праву утицали на представљање националних мањина на локалном нивоу у Србији и њихову ширу друштвену интеграцију? Друго питање се односи на степен хомогености мањинских заједница у Србији, с обзиром да су неке од њих територијално концентрисане у одређеним географским подручјима, док су друге територијално разуђене. Такође, у којој мери позитивна дискриминација утиче на бројност мањинских партија, с обзиром на либералније услове мањинског политичког организовања и учешћа на изборима?