ДВЕ ИНДИЈЕ: ФЕДЕРАЛИЗАМ, РЕГИОНАЛИЗАЦИЈА И ИЗБОРИ 2024. ГОДИНЕ - Djogatovic, Veljko (Srpska politička misao, 2025)
Овај рад истражује дубоке друштвене, културне и политичке поделе између северне и јужне Индије, са посебним освртом на њихов утицај на резултате парламентарних избора 2024. године. Полазећи од хипотезе да се подела Индије на север и југ – заснована на језичким, религијским, економским и културним разликама – директно одражава на политичку динамику, у раду се анализира како су се те разлике институционализовале кроз партијски систем и регионално политичко организовање. Север, у којем доминира хинду-националистичка Баратија џаната партија, супротстављена је југу, широм кога јачају регионалне странке и либералнији политички дискурс, што доприноси дубљем развоју двопартијског, односно двокоалиционог система и продубљивању политичке поларизације. У раду се, такође, разматра и историјски контекст, односно утицај колонијализма, религијских и културних идентитета, као и економске диспропорције која подупире регионалне тензије. Истраживање показује да се федерални оквир Индије суочава са изазовима који потичу из растуће политичке и културно-идентитетске поларизације, што у коначном оставља далекосежне последице по стабилност и интеграцију државе.