СИСТЕМ ВОЈНОГ ОБРАЗОВАЊА KAO ОСНОВА ОБЕЗБЕЂЕЊА НАЦИОНАЛНЕ БЕЗБЕДНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ - Bojanić, Dragan; Терзић, Мирослав; Miljković, Milan (Srpska politička misao, 2025)
Ефикасна припрема официрског кадра у Министарству одбране и Војсци Србије, представља кључни предуслов за успешно извршавање дужности у обезбеђивању националне безбедности. Специфични задаци и хијерархијска структура система одбране захтевају дa старешински кадар, као непосредни учесник у процесу доношења одлука, остварује значајан утицај на оперативну ефикасност и његову функционалност. Сходно томе, образовање и обука официра су од суштинског значаја за развој њихових професионалних компетенција, што се директно рефлектује на укупни ниво безбедности државе. Савремени безбедносни изазови, трансформација физиономије савремених сукоба и еволуција безбедносних стратегија намећу неопходност реформи усмерених ка усклађивању академског програма са принципима савремених војних операција и захтевима безбедносног окружења. Овај рад представља емпиријску студију усмерену на вредновање степена применљивости стеченог знања на Војној академији у контексту практичног извршавања официрских дужности на различитим хијерархијским нивоима војног одлучивања. Истраживање се заснива на анализи повезаности између знања стеченог током војног образовања и захтева које намеће оперативна и тактичка војна пракса. Методолошки оквир истраживања обухвата квантитативну и квалитативну анализу података прикупљених путем анкетирања, уз примену одговарајућих статистичких техника за утврђивање степена повезаности између образовног процеса и професионалних компетенција официра. Анализа показује да старeшине уочавају већу примену знања са војних студија на тактичком нивоу, док се на оперативном нивоу доношења одлука уочава релативно већа важност знања из друштвених наука. Ови налази доприносе научном разумевању односа између академског образовања и војне праксе, те представљају основу за систематско унапређење наставних планова и програма у циљу оптимизације едукативног процеса и његове практичне релевантности.