СТРАТЕГИЈСКА ПРАГМАТИЧНОСТ КАО ФАКТОР ОСТВАРЕЊА НАЦИОНАЛНИХ ИНТЕРЕСА СРБИЈЕ - Pavić, Aleksandar; Бериша, Хатиџа (Srpska politička misao, 2025)
Овај рад анализира концепт стратешке прагматичности као потенцијални оквир за остваривање националних интереса Србије. Кроз геополитички, историјски и институционални приступ, показује се да, иако Србија нема формално дефинисану велику стратегију у виду јединственог документа, она спроводи функционалну и дугорочно одрживу стратегију која задовољава све кључне елементе тог концепта. Континуитет у формулисању националних интереса, као и примена стратегија ограђивања и ублажавања ризика, одуговлачења и реалполитичког маневрисања, показују дубоко укорењену политичку културу прилагођавања околностима. Рад посебно истиче значај мултивекторске спољне политике и стратегије „четири стуба“ као инструмената очувања геополитичке неутралности и повећања међународне флексибилности. Стратешка прагматичност, посматрана кроз призму „hedging“ концепта, представља кључни механизам којим Србија настоји да избегне тврде изборе између супротстављених глобалних центара моћи, штитећи притом виталне интересе попут суверенитета, територијалног интегритета и стабилности у региону. Рад приказује да овакав приступ није само производ историјских консеквенци, већ и рационалан одговор мале државе на савремене изазове у међународним односима. Рад потврђује хипотезу да стратегијска прагматичност није привремено решење, већ дугорочна доктрина прикладна геополитичкој реалности Србије и одрживи образац деловања у глобалном систему неравноправне моћи.