СПОЉНОПОЛИТИЧКИ ОДНОСИ СРБИЈЕ И СЕВЕРНЕ МАКЕДОНИЈЕ 2006–2025. - Ilić, Dušan (Srpska politička misao, 2025)
Циљ овог чланка је анализа спољнополитичких односа Србије и Северне Македоније у периоду од 2006–2025. године, тачније од тренутка када је обновљена државност Србије, након отцепљења Црне Горе. С тим у вези, у првом делу рада биће учињен краћи осврт на предисторију међусобних односа Београда и Скопља у последњој фази распада Југославије, односно у епохи постојања заједничке државе СРЈ/СЦГ од 1991. до 2006. године. Потом ће централни део рада бити посвећен политичким, безбедносним, економским и културним односима две државе у периоду након обнове српске државности. Конкретно, кроз питања признања тзв. Косова, црквеног спора, потом статуса националних мањина, али и учешћа у заједничким програмима и иницијативама, економске повезаности и међузависности, као и хуманитарне сарадње, која су била најактуелнија, и која су изазвала највише интересовања у политичком и медијском погледу у обе земље, покушаћемо да размотримо развој билатералних односа Србије и Северне Македоније. Они су веома сложени, пре свега, због питања националног и духовног идентитета, али и културног наслеђа које је заједничко и које је представљало препреку националној еманципацији Македонаца са једне, односно савременом схватању српског идентитета, са друге стране. Целокупан период распада претходне заједничке државе обележен је веома лошим међусобним односима, који су кулминирали признањем сецесије албанских сепаратиста у Приштини од стране Скопља 2008. године. Последњих година односи Србије и Северне Македоније отопљавају како на политичком, тако и на економском плану, упркос промени власти која се догодила у Скопљу 2017, те уласка ове земље у НАТО 2020. године. Посебно, након признања аутокефалности МПЦ од стране СПЦ 2022. године. У раду ће се разматрати и перспективе међусобних односа две државе.