ЕНЕРГЕТСКА БЕЗБЕДНОСТ И ЕФИКАСНОСТ – СЛУЧАЈ ПОЉСКОГ СЕКТОРА ЕЛЕКТРИЧНЕ ЕНЕРГИЈЕ - Hebda, Wiktor (Srpska politička misao, 2025)
Обезбеђивање енергетске безбедности једне нације је кључно за њено целокупно функционисање. Тренутне геополитичке реалности су очигледно поткопале енергетску стабилност многих европских земаља, укључујући и Пољску. Штавише, компликована међународна ситуација је отежала процес модернизације и енергетске трансформације. Пољска већ годинама спроводи декарбонизацију, што подразумева постепено напуштање угљоводоника у корист извора енергије са ниским и нултим емисијама. Једна од иницијатива за јачање енергетске безбедности јесте и повећање ефикасности електроенергетског сектора. У овом случају, неопходна је не само модернизација и реконструкција структуре за производњу електричне енергије, већ и преносних мрежа. Смањење енергетског интензитета привреде остаје важан приоритет енергетске политике не само Пољске, већ и сваке земље у развоју. Овај рад има за циљ да истражи пољски електроенергетски сектор у односу на његов значај за националну безбедност и хитну потребу за повећањем енергетске ефикасности у годинама које долазе. Резултати сугеришу да је успостављање нових енергетских сектора неопходно; без динамизације модернизације и декарбонизације електроенергетског сектора, постизање стабилног и ефикасног енергетског система биће тешко постићи. Енергетска ефикасност у пољском енергетском сектору је кључни елемент у тежњи ка одрживом развоју и смањењу емисија, али и безбедности у ширем смислу. Тренутни енергетски систем Пољске углавном се заснива на фосилним горивима, посебно домаћем угљу, који задовољава већину енергетских потреба земље. Стога ће се повећање енергетске ефикасности у овом сектору током наредне две деценије одвијати кроз систематско смањење потрошње угља. У случају природног гаса, предвиђа се његова употреба као горива за стабилизацију пољског енергетског сектора. Процес декарбонизације повезан је са потребом пуштања у рад нових енергетских капацитета. У овом аспекту, кључна инвестиција биће изградња нуклеарне електране (у 2030-им) и повећано коришћење обновљивих извора енергије. Што се тиче зелене енергије, највећи потенцијал у Пољској представља енергија ветра, стога је стратешка инвестиција изградња приобалне ветроелектране и повећање капацитета копнених ветроелектрана. Од мањег значаја је соларна енергија или биомаса. Горе наведене инвестиције су неопходне не само да би се осигурала стабилност и ефикасност енергетског сектора, већ пре свега енергетска безбедност земље.