Р. А. РАЈС: ПРЕД ЗЛОЧИНОМ НИЈЕ МОГУЋА НЕУТРАЛНОСТ - Jakovljević, Nevena (Srpska politička misao, 2025)
Дело др Уроша Шуваковића, угледног професора Факултета за образовање учитеља и васпитача Универзитета у Београду Р. А. Рајс: Пред злочином није могућа неутралност, веома је интересантно штиво које подстиче читаоца да се запита о социолошким и историјским аспектима српске традиције и културе, које смо, како и сам аутор наводи, склони да заборавимо. И управо зато идеја да се ова књига објави поводом 110 година од доласка Родолфа Арчибалда Рајса (Rudolph Archibald Reiss, 1875–1929) у Краљевину Србију и, истовремено, 95 година од смрти овог великог српског пријатеља, јесте одраз ауторове тежње да се оно што је Рајс урадио за српски народ тада, за време и после Првог светског рата, не препусти забораву. Сам аутор ову књигу и третира као лични допринос "култури памћења" Срба, у конкретном случају памћења дела Арчибалда Рајса.