РЕТОРИКА „КОЛЕКТИВНОГ ЗАПАДА” И ГЛОБАЛНО ПОЛИТИЧКО НАСИЉE - Stošić, Sanja (Srpska politička misao, 2025)
Циљ овог рада је да критички испита природу политичке реторике формиране у време постдемократије, односно да укаже на значај и улогу који политички дискурс има у формирању политичког насиља схваћеног превасходно као глобалног постмодерног феномена који се у најширем смислу односи на насилно креирање и наметање одређених политика, облика понашања и културних образаца. Ослањајући се на аналитички/интерпретативни приступ, а у светлу рата у Украјини и актуелних геополитичких превирања на међународној политичкој сцени, овај рад указује не само на корелацију између политичке комуникације постдемократског друштва и политичког насиља, већ и на интензификацију и релативизацију политичког насиља у оквиру неолибералног хегемонистичког концепта владавине и опште тенденције ка десуверенизацији држава. На основу квалитативне интерпретације Западног политичког наратива својственог времену глобалне ескалације насиља, као основни закључак рада намеће се потреба за очувањем суверене, односно политички одговорне и организоване државе као кључног фактора индивидуалне и колективне безбедности, као и разумевањем хибридног карактера савремених политичких сукоба.