ПОРОДИЦА У РАСЕЈАЊУ И ЊЕНА УЛОГА У КУЛТУРНОЈ АДАПТАЦИЈИ И ОЧУВАЊУ МАТЕРЊЕГ ЈЕЗИКА - Trifunovic, Maja (Srpska politička misao, 2024)
Овај рад се бави анализом изазова и прилика с којима се суочавају породице у дијаспори у погледу културне адаптације и очувања матерњег језика. У савременом свијету, гдје миграције постају све учесталије, породице које се селе у нове културне средине често се суочавају с дилемом између интеграције у друштво домаћина и очувања властитог културног идентитета кроз његовање матерњег језика и традиције земаља из којих потичу. У контексту глобализације породица се показује као кључна јединица која не само да преноси језичке и културне вриједности, већ и обликује идентитет сваког свог члана, пружајући му тако могућност да се мултикултурално развија у свим аспектима своје личности. Кроз преглед релевантне литературе и објављених студија, овај рад испитује факторе који утичу на успјешност прилагођавања нових генерација, укључујући улогу друштвене подршке, образовних институција и међугенерацијских односа. Такође, рад истражује стратегије које породице користе како би очувале матерњи језик, који се сматра кључним елементом у очувању културног идентитета. Свакодневна комуникација на матерњем језику, организовање културних догађаја и манифестација, те учешће у образовним програмима, осигурава да млађе генерације остану повезане са својим коријенима. Породице често преузимају активну улогу у стварању заједница које подржавају очување језика и културе, чиме доприносе богатству мултикултуралних друштава. Овај рад доприноси разумијевању динамике идентитета у дијаспори и наглашава васпитну улогу породичних структура у процесу културне адаптације и отворености за прихватање других култура. Закључци рада сугеришу да је очување језика и културе могуће кроз комбинацију индивидуалних напора, подршке заједнице и прилагођених образовних програма. Рад пружа смјернице за будућа истраживања и праксу, наглашавајући потребу за развијањем ефективних модела подршке породицама у дијаспори, како би се осигурало очување њиховог језичког и културног наслијеђа.