THE NEW YORK TIMES О БОМБАРДОВАЊУ СР ЈУГОСЛАВИЈЕ 1999. ГОДИНЕ - Savić, Aleksandra (Srpska politička misao, 2024)
Рад анализира језичке карактеристике извјештавања Њујорк тајмса о бомбардовању СР Југославије. Корпус истраживања чине чланци објављени у овим америчким дневним новинама у периоду од 24. марта 1999. године до 10. јуна 1999. године. У раду је дат и преглед значајних радова и издања која се баве перцепцијом стране и домаће штампе о војној акцији НАТО-а. Циљ рада јесте да утврди како лингвистички избори утичу на представљање бомбардовања и којим језичким средствима се конструише слика о Србима, као и да установи доминантне макростратегије у производњи овог дискурса. Прва хипотеза рада гласи да се негативна слика о Србији и Србима конструише на претежно лексичком и стилском нивоу језика. Друга хипотеза јесте да извјештавање америчког дневног листа Њујорк тајмс у потпуности одговара представљању Срба и Србије у другим европским и свјетским медијима и да, заједно с њима, може да се тумачи као дио јединственог транснационалног дискурса. Карактеристике тог глобалног наратива јесу: ублажавање утицаја и посљедица бомбардовања, грађење негативне слике о једном народу, поједностављивање сложених историјских и политичких односа те демонизација непријатеља, а све то како би се одржао постојећи однос снага и легитимисао нови свјетски поредак.