ТЕНДЕНЦИЈЕ У САВРЕМЕНОМ ПАРЛАМЕНТАРНОМ РАЗВОЈУ И ИНОВАТИВНИ ПРИМЕРИ ДОБРЕ ПРАКСЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ - Vukadinović, Slobodan (Srpska politička misao, 2024)
Циљ рада је да се истраже тенденције у савременом парламентарном развоју и да се утврди место Народне скупштине Републике Србије и домаће парламентарне праксе у односу на глобалне процесе. Правнотеоријска анализа отпочиње разматрањем улоге парламента у савременој демократији, проширењем схватања парламентарне аутономије на више нивоа, стандардима савременог демократског парламента у XXI веку и растућим значајем парламентарне дипломатије. Потом је применом упоредноправног и правнодогматског метода у раду утврђено да се Народна скупштине Републике Србије у до сада објављеним петогодишњим глобалним парламентарним истраживањима (нарочито из 2017. и 2022.) препознаје и истиче као пример добре и иновативне праксе. У том контексту се разматрају и идентификује новине које су уведене и институционализоване у парламентарној пракси и нормативном оквиру Народне скупштине Републике Србије у последњих 15 година. У фокусу су: формирање неформалних група посланика (GOPAC, Женска парламентарна мрежа, Зелена посланичка група, Економски кокус, Енергетски форум, Фокус група за имплементацију Циљева одрживог развоја), увођење и редовно одржавање јавних слушања и седница одбора ван седишта Народне скупштине, механизам зелене столице, буџетска канцеларија, портал за надзор над јавним финансијама итд. Коначно, у раду се истражују и актуелне теме које су у фокусу глобалног парламентарног развоја и тенденција у претходној години и најновији објављени резултати, нарочито они који се односе на улогу парламента у борби против климатских промена и показатеље демократског парламента који су објављени крајем 2023. године.