ПОЛИТИЧКО- БЕЗБЕДНОСНЕ РЕФЛЕКСИЈЕ АЛБАНСКОГ ТЕРОРИЗМА НА РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ - Petrovic, Zoran; Rašković Talović, Violeta (Srpska politička misao, 2024)
Комплекс проблема у дугој историји српско-албанских односа доказ је сложености историје Балкана. Историјски гледано, два суседна народа на Балкану, српски и албански, нису превазишли своје несугласице и сукобе и са њима су ушли у 21. век. Кроз призму схватања и разумевања политичко-безбедносне ситуације на Косову и Метохији, у раду се истиче значај објективног сагледавања развоја српско-албанских односа кроз историју и утврђивања правих разлога, захтева и поступака Албанаца на Косову и Метохији. Аутори настоје да дескриптивно прикажу и компаративно анализирају распрострањеност албанског тероризма и последице његовог деловања на простору Косова и Метохије, а све у контексту угрожености безбедности Републике Србије и живота људи на простору КиМ. Анализа и синтеза, класични метод испитивања, компаративни метод, техника усмереног интервјуа и научног разговора, неки су од метода коришћених у раду. Циљ аутора је да укажу на чињеницу да је албански тероризам инициран апетитима остваривања политичког циља, идеје о стварању тзв. Велике Албаније. Као такав, албански тероризам се, у овом моменту мора схватити као највиши облик угрожавања безбедности Републике Србије као целине.