ЛОКАЛНИ ИЗБОРИ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ 2024. ГОДИНЕ – ПОЛИТИЧКА ДИНАМИКА И ПОСЛЕДИЦЕ - Matić, Petar; Mijatović, Marko (Srpska politička misao, 2024)
У овом раду, анализираћемо политичку динамику последњег циклуса локалних избора у Србији. Осврнућемо се на постојећи институционални оквир као и реформе у овој области изборног права које су претходиле самим изборима. У том смислу, у првом делу биће примењена институционална парадигма како би се истражио институционални контекст. Други одељак анализира шири друштвено-политички контекст који је утицао на излазност и резултате избора. У трећем одељку, пажња је посвећена изборним актерима, било појединачним партијама било њиховим коалицијама. Обрађују се и мањинске партије које узимају учешће у изборној утакмици под посебним условима кроз видове позитивне дискриминације. Четврти одељак је посвећен формирању локалних власти, док је засебан део везан за групе грађана као засебне политичке актере у локалним срединама. Закључак се односи на кључне налазе овог истраживања. Чинећи извесну целину са локалним изборима одржаним у граду Београду и још 65 општина, градова и градских општина у централној Србији, 17. децембра 2023. године, они су показали слику политичке сцене Србије, њену динамику, актере на националном и локалном нивоу, њихове стратегије политичке борбе и, коначно, изборне преференце грађана везане за политичку утакмицу у локалним политичким аренама. Ови избори су били својеврстан тест пошто су се одржали одвојено у односу на парламентарне изборе са краја 2023. године. Они такође пружају одличну основу за анализу политичких последица у случају њихове раздвојености у односу на националне изборе, с обзиром да су се пре пола године у једном броју градова и општина локални избори одржали истовремено са националним.