ЛИДЕРСТВО КАО ЖЕНСКА ПОЛИТИЧКА КАРАКТЕРИСТИКА У СРБИЈИ - Vuković, Ana (Srpska politička misao, 2024)
Уобичајена представа у нашој литератури о женском политичком лидерству инсистира на патријархалним предрасудама као основном узроку слабије заступљености жена у политичким институцијама. У овом раду указује се на дијалектичко преплитање овог узрока с другим узроком који се често потцењује: присутношћу лошијих карактеристика политичког лидерства код појединих припадница (женске) политичке (под)елите. У питању је дијалектичка повезаност ова два узрока, уз дејство повратне спреге негативне синергије: слабије присуство жена у политичким институцијама доводи до мање прилика за стицање политичког искуства и ограниченијег базена за кадровску регрутацију, због чега поједине политичарке имају слабије карактеристике потребне за политичко лидерство; с друге стране, овај њихов хендикеп оснажује патријархалне предрасуде према женама и даље јача редуковано присуство жена у политичким институцијама. Циљ овог рада није да се критикује политички изборни систем, већ да се укаже на контроверзе женског лидерства као ‛специфичног’ политичког обрасца.