САВРЕМЕНЕ ИРЕГУЛАРНЕ МИГРАЦИЈЕ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ: ЕТИЧКИ НОРМАТИВНИ АСПЕКТИ - Petrovic, Zoran (Srpska politička misao, 2024)
Рад се бави глобалним и регионалним трендовима савремених ирегуларних миграција које су одраз сложених економских, политичких, социјалних и безбедносних фактора, који се као такви, рефлектују и на Републику Србију. Анализирајући етичке нормативе миграција, аутор полази од теоријског оквира Кантовог принципа општег хоспиталитета које налаже отвореност према странцима, са нагласком да у пракси овај принцип има ограничења због реалних безбедносних и економских разлога. Кроз етичке аспекте ирегуларних миграција, аутор издваја две категорије обавезног пријема – спајање породица и тражиоце азила. Самим тим истиче се значај држава које имају моралну обавезу да омогуће спајање породица, као и да обезбеде правичан процес разматрања захтева за азил. Када је реч о дискреционом пријему, аутор идентификује дозвољене критеријуме искључења (претња националној безбедности, криминална прошлост) и критеријуме селекције (породичне везе, економски потенцијал, културна повезаност). Етика миграција захтева комплексно балансирање између суверених права држава, моралних принципа и практичних ограничења, што се одражава и у стварној политици демократских држава. У Републици Србији је успостављен национални законодавни оквир и примењују се најбоље праксе чиме се наставља тренд унапређивања политике управљања миграцијама. У раду су приказани актуелни статистички показатељи који дају јаснији увид у актуелно стање на Западнобалканској мигрантској рути. Кроз анализу ових аспеката, рад пружа увид у етичке нормативне аспекте савремених ирегуларних миграција у Републици Србији и поставља основу за даља истраживања и разумевање овог феномена.