КОЛЕКТИВНО СТРАДАЛНИШТВО: ФЕНОМЕН И ЊЕГОВЕ ПОСЛЕДИЦЕ - Jevtić, Miloš (Srpska politička misao, 2024)
Тумачења прошлости неизоставно укључују питање губитака које је одређена група доживела. Разумевање историјских патњи није проблем резервисан за одређену науку, те је могуће приступити му из различитих перспектива. У овом раду, пажња је усмерена на однос између страдања (као чињенице) и страдалништва, као начина размишљања. Прецизније, рад је концентрисан на анализу доживљаја страдања ког заступају чланови групе, његове последице на међугрупном нивоу (односи између држава и/или етничких група, односи између различитих група унутар једног друштва итд.), као и анализу контекста на које су се емпријске студије концентрисале. Такође, рад ће указати на сложену природу страдалништва, као и на различите социо–психичке факторе у вези са овим уверењем. На крају, импликације страдалништва по актуелне међугрупне односе и сугестије за даља истраживања ће бити размотрене.