МЕЂУНАРОДНО ОБРАЗОВАЊЕ И ДИПЛОМАТИЈA: ШКОЛОВАЊЕ СРПСКИХ СТУДЕНАТА СТИПЕНДИСТА У ИНОСТРАНСТВУ У 21. ВЕКУ - Vasojević, Nena A. (Srpska politička misao, 2024)
Школовање студената (стипендиста) у иностранству кроз српску историју је замишљено као кључни фактор који доприноси развоју земље порекла након завршетка школовања. Сходно потребама друштва, креатори образовних политика у земљи порекла доносили су прописе и мере које су подстицале српске студенте да се школују у иностранству, али и да се после школовања врате у матичну земљу како би својим знањем, контактима допринели развоју код куће. Ова традиција је кроз српску историју одржана, па и данас имамо Владине стипендисте који се школују на престижним универзитетима у свету. Како је ова тема недовољно истражена и мало заступљена у научним круговима у Србији, добили смо подстрек за истраживање. Овај чланак има за циљ дефинисање профила студената – стипендиста Владе РС Фонда Доситеја који се школују у иностранству у 21. веку, као и да да допринос истраживањима међународне мобилности и меке дипломатије. Иако је повратак у матичну земљу (пред)услов за добијање Владине стипендије, наша истраживања указују да, за разлику од раније праксе када су се српски студенти враћали у матицу, данас имамо скроз другачију праксу.