УЛОГE ЖЕНА У САВРЕМЕНОМ ТЕРОРИЗМУ: ИЗВРШИОЦИ, ЖРТВЕ ИЛИ НЕШТО ТРЕЋЕ? - Djoric, Marija (Srpska politička misao, 2024)
Рад истражује потенцијалне улоге жена у савременим терористичким активностима. Прва улога на коју се аутор фокусира је жена као извршилац терористичког акта; друга улога је жена као жртва терористичких активности; трећа улога је најмање до сада елаборирана у научним круговима и тиче се улоге мајке у терористичким активностима, која може бити дуалног карактера (позитивна и негативна). Перцепција улога припадница женског пола у контексту тероризма је често контроверзног карактера због многобројних предрасуда, које отежавају рационално и објективно закључивање. Предмет истраживања је усмерен и ка различитим идеологијама тероризма које, сходно томе, условљавају и различите приступе према женама. Аутор поентира да као што тероризам не познаје расу, религију и нацију, тако не познаје ни род, али да у исто време треба обратити пажњу и на родну димензију приликом истраживања ове појаве, због њене специфичности.