ПРОБЛЕМИ ДЕМОКРАТИЗАЦИЈЕ У XXI ВЕКУ. СЛУЧАЈ РУСИЈЕ - Susolija, Artjom (Srpska politička misao, 2024)
Главни циљ истраживања овог чланка био је да се процени природа и начин трансформације политичког система Русије током последњe 23 године. Процес трансформације који се тамо одвија, анализиран је у контексту парадигме Трећег таласа Семјуела Хантингтона, која је, по мишљењу аутора, највише одговарала променама које су се дешавале у Руској Федерацији после 2000. године. У вези сa наведеним, покушано је да с одговори на следећа истраживачка питања: Прво, која је била специфичност демократизације политичког система у последње 23 године у Русији? Друго, да ли је у првим деценијама 21. века почео де факто повлачење од демократизације? Треће, да ли се политички систем Руске Федерације сада може сматрати потпуно ауторитарним? Демократска трансформација у Русији у блиској будућности оцењује се као проблематична, а могући сценарио таквих догађаја тренутно делује нерепрезентативно. Као што се може видети из дубинске анализе, демократизација није стање које се постиже једном за свагда, то је изузетно сложен процес и захтева стално, систематско усавршавање и учешће грађана, чиме се политички систем Русије још увек не одликује. Истраживачке методе које је аутор користио при писању овог чланка биле су студија случаја, метода доношења одлука и систематске методе.