МЕЂУУНИВЕРЗИТЕТСКА САРАДЊА ФРАНЦУСКЕ И БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ - СТУДЕНТСКА МОБИЛНОСТ И УЛОГА ФРАНЦУСКОГ ОБРАЗОВНОГ СИСТЕМА У ОСНАЖИВАЊУ ВИСОКОГ ОБРАЗОВАЊА У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ - Perišić, Nikola (Srpska politička misao, 2023)
Високо образовање има кључну улогу у развоју једне земље и друштва. Сарадња између различитих универзитета и образовних институција на међународном нивоу игра пресудну улогу у обогаћивању образовног искуства студената, размени знања и иновација, и промоцији културне разноликости. У раду се приказује како је француски модел образовања има утицај на развој високог образовања у Босни и Херцеговини. Специфичност Босне и Херцеговине се огледа у мултикултуралности која доминира у тој држави, али и чињеници да се та држава последњих неколико деценијa конституише. Због свега тога је, како би на најуспешније начине били заступљени интереси различитих група, Босна и Херцеговина је применила постојеће успешне моделе у различитим друштвенима сферама, између осталих и у области образовања. Француски систем образовања представља један од најуспешнијих светских образовних система у високом образовању. Уз то, Француска држава је кроз различите подстицаје као што су донације или стипендије најбољим студентима утицала да се развију и институционализују универзитети широм света. Основна хипотеза на којој је базиран овај рад јесте да се међууниверзитетска сарадња Француске и Босне и Херцеговине доприноси унапређењу квалитета високог образовања, посебно у погледу академске изврсности и истраживачких капацитета Босне и Херцеговине. Метод на основу које се тестира хипотеза је метод технике трансфера технологије и знања и мека моћ француске кроз подршку образовању и стипендирању студената из Босне и Херцеговине, а као додатни метод користиће се и компаративни метод.