Percepcija Evropske unije: uticaj Erazmus programa na stavove studenata - Berić, Jovan; Radujko, Dušan (Srpska politička misao, 2023)
Ovaj rad ima za cilj da predstavi iskustva studenata Fakulteta političkih nauka, Univerziteta u Beogradu tokom Erazmus programa i pruži uvid u načine na koje su ona uticala na njihove stavove o Evropskoj uniji i procesu evropskih integracija. Rad nakon predstavljanja ciljeva Erazmus programa i strateških dokumenata Republike Srbije iz oblasti obrazovanja, stavlja proces formiranja političkih stavova u teorijski kontekst. Iskustva studenata koji su učestvovali u programu u periodu 2017-2019. godine se analiziraju iz perspektive ciljeva Erazmus programa i uticaja na stavove i društveno umrežavanje učesnika. Rad zaključuje da su svi učesnici u programu već imali pozitivne stavove o evropskim integracija, ali da je primećen napredak u razvijanju veština i usvajanju vrednosti povezanim sa konceptom evropskog identiteta kao što su otvorenost i tolerancija. Šta više, istraživanje utvrđuje da među učesnicima u programu nije razvijen osećaj drugosti tokom programa i da nisu bili suočeni sa većim administrativnim izazovima koji bi negativno uticali na njihovu percepciju Evropske unije. Ipak, kako bi se podstakao dalji razvoj programa treba imati u vidu određene barijere u pogledu informacija o uslovima i procedurama prilikom prijavljivanja, kao i procesu odabira i priznavanja predmeta.