Ovladavanje nad biomoći u kognitivnom i nadzornom kapitalizmu - Stanković Pejnović, Vesna (Srpska politička misao, 2023)
Биомоћ регулише друштвени живот из његове унутрашњости, a са другим технологијама моћи, репресивном и дисциплинарном моћи делујe на тело и субјективитет. Капитал, овладавајући биомоћи управља насталим модалитетом друштвене производње, стварајући нови режим, орјентисан логиком производње и контроле. Данашња капиталистичка акумулација je „стварање профита путем комодификације биоса“ кроз моћ чија је функција потпуно запоседати животом, бришући разлику између јавне и приватне сфере. Нови облици капитализма користе специфичне технике биомоћи како би овладали животом кроз успоставу стандарда, механизмама принуде и дефинисања норми. Когнитивни капитализм извлачи профит из апстрактног рада користећи интелектуалну (перцепција, комуникација, машта, разум) и чулну (ирационална осећања, афекти, страсти) енергију. Кроз „инструменталну моћ“ надзорни дигитални капитализам, ослањајући на вештачку интелигенцију извлачи вишак података од својих корисника.Циљ рада је показати да је овладавање над биополитичким телом, у перспективи Харта и Негрија, обједињеним у појму људског капитала кроз биомоћ и друштвену контролу, омогућено искориштавање апстрактног рада когнитивног капитализма, те модификовати људско понашање са новим изворима сакупљених података надзорног капитализама.