The Riot of the Albanians through the eyes of the Bulgarian Diplomacy - Bojinov, Voin (Serbian political thought, 2024)
Албански проблем у Титовој Југославији представља један од најкомплекснијих и најважнијих питања током целог постојања савезне државе. Албанци су били највећи народ у социјалистичкој Југославији који није имао сопствену републику. Били су насељени у републикама Србија, Македонија и Црна Гора. Ради историјске истине треба подвући да је у оквиру Народне републике Србије/Социјалистичке републике Србије која је била део Федеративне Народне Републике Југославије/Социјалистичке Федеративне Републике Југославије постојала аутономна Косовско-Метохијска област насељена претежно Албанцима која од 1945. имала сопствене органе самоуправе (Николић 2011, 195-196).