SAMOKRIVICA KOD RODITELJA DECE SA POREMEĆAJEM IZ SPEKTRA AUTIZMA I MOTORIČKIM POREMEĆAJIMA: ULOGA DETETOVOG PROBLEMATIČNOG PONAŠANJA I CRTA LIČNOSTI - Čolić, Marija; Milačić Vidojević, Ivona (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2020)
Uprkos prethodnim nalazima koji su pokazali negativan efekat samokrivice na blagostanje, malo se zna o prisustvu samokrivice kod roditelja dece sa razvojnom ometenošću. Stoga, cilj ove studije bio je ispitati samokrivicu na uzorku roditelja dece sa poremećajem iz spektra autizma i motoričkim poremećajima iz Srbije. Dodatno, želeli smo istražiti efekat detetovog problematičnog ponašanja, crta ličnosti, opažene i doživljene stigme i sociodemografskih karakteristika na roditeljsku samokrivicu. Prigodan uzorak je uključio 82 roditelja iz nekoliko većih gradova. Za potrebe ove studije konstruisali smo Skalu roditeljske samokrivice koja se sastoji od sedam stavki. Generalno, roditelji su izvestili niži stepen samokrivice, mada je 22% imalo umeren i visok stepen samokrivice. Dalje, nije dobijena razlika u stepenu samokrivice u odnosu na dijagnozu deteta. Potom, pokazano je da sa porastom dečijih emocionalnih simptoma i opadanjem saradljivosti roditelji više sebe okrivljuju. Sociodemografske karakteristike, opažena i doživljena stigma nisu imale efekat na samokrivicu. Naši rezultati ukazuju da kliničari treba da uzmu u obzir različitost roditeljskih iskustava i stepen samokrivice prilikom razvijanja programa podrške, i da se Skala roditeljske samokrivice može koristiti u identifikovanju ranjivih roditelja. Dodatno, podrška treba biti usmerena i na dete kako bi mu se pomoglo da ublaži emocionalne probleme i posledično pomoći celoj porodici.
Keywords: Engleski