IMENOVANJE AKTIVNOSTI KOD DECE SA SPECIFIČNIM JEZIČKIM POREMEĆAJEM - Drljan, Bojana; Vuković, Mile; Ivanović, Maja (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2019)
S obzirom da su glagoli vrsta punoznačnih reči čija pravilna upotreba kod dece zahteva visok nivo razvijenosti jezičkog procesiranja, očekivano bi bilo da deca sa specifičnim jezičkim poremećajem (SJP) ispoljavaju teškoće prilikom leksičke obrade ove vrste leksema. Međutim, mali je broj istraživanja u literaturi koja su se bavila istraživanjem leksičko-semantičkih sposobnosti na planu glagola kod dece sa SJP, a i rezultati dosadašnjih studija su prilično kontradiktorni. Cilj ovog istraživanja je da se uporedi obim vokabulara za pojmove koji reprezentuju aktivnosti, kao i da se uporede tipovi grešaka na testu imenovanja aktivnosti dece sa SJP sa decom tipičnog razvoja. Uzorak je činilo 60 ispitanika sa SJP (5-8 god.) u okviru eksperimentalne grupe, dok je kontrolnu grupu činilo 55 ispitanika tipičnog jezičkog razvoja. Primenjen je test imenovanja različitih aktivnosti prikazanih pomoću slika, a prethodno izabranih na osnovu visoke frekvence glagola u Dečjem frekvencijskom rečniku. Beleženi su tačni i pogrešni odgovori, kao i tipovi grešaka koje su deca pravila. Poređenje između dece sa SJP i dece tipičnog razvoja izvedeno je na broju tačnih odgovora i broju karakterističnih tipova grešaka, dok su greške prilikom imenovanja klasifikovane prema principu koji se koristi primenom Bostonskog testa imenovanja. Rezultati su pokazali da deca sa SJP daju značajno manji broj tačnih odgovora u poređenju sa decom tipičnog razvoja (p