Pojam o sebi osoba sa intelektualnim teškoćama – implikacije za razvoj programa podrške - Petrović, Boban D; Stojisavljević, Duška; Tadić, Katarina (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2012)
Pojam o sebi definiše se kao ukupnost opažaja, misli, osećanja, ocena i predviđanja osobe o sebi kao iskustvenom objektu, kao učesniku u interkaciji sa fizičkim i socijalnim okruženjem. Kao takav, predstavlja konstrukt koji je često ispitivan kada su u pitanju deca, mladi i odrasli sa intelektualnim teškoćama. Međutim, pojam o sebi osoba sa intelektualnim teškoćama ispitivan je pretežno kroz psihometrijsku paradigmu, preko instrumenata upitničkog tipa. To nije obezbedilo dovoljno prostora za aktivnu participaciju osoba sa intelektualnim teškoćama u samom toku ispitivanja, niti je omogućilo da se dobiju adekvatne polazne informacije o pojmu o sebi osoba sa intelektualnim teškoćama, koje mogu da posluže za razvoj programa podrške samoodređenju osoba sa intelektualnim teškoćama. Stoga je ovo istraživanje usmereno na ispitivanje pojma o sebi osoba sa intelektualnim teškoćama u različitim domenima od značaja za osobe sa intelektualnim teškoćama: globalni pojam o sebi, osobine ličnosti, kompetentnosti, teškoća u svakodnevnom životu, svesti o sopstvenim (intelektualnim) teškoćama. Istraživanje je realizovano kroz seriju od pet fokus grupa, uz aktivnu participaciju osoba sa intelektualnim teškoćama kroz kombinovanje radioničarskih aktivnosti i diskusija u malim grupama. Fokus grupe su realizovane dinamikom od jednom nedeljno, u po dve grupe od osam  učesnika/ca, različite starosti (22 do 53 godine), pola, stepena i tipa teškoća. Svi učesnici/ce su najveći deo života proveli/e u institucijama, a od 2004. godine su korisnici usluge stanovanja uz podršku za osobe sa invaliditetom. Kada je u pitanju generalni pojam o sebi, na osnovu analiza iskaza učesnika/ca, mogu se izdvojiti tri globalne teme: kompetentnosti i interesovanja, fizički izgled i socijalne uloge.Kkada su u pitanju osobine ličnosti, najfrekventnije se javljaju atributi poput ’’dobar’’, ’’poslušan’’, ’’vredan’’. Kada su u pitanju kompetentosti i teškoće koje imaju, najčešće su navođene kompetentosati i teškoće s kojima se suočavaju tokom svakodnevnog života u stanovanju uz podršku. Mada prepoznaju svoje kognitivne teškoće, često odbijaju da o njima razgovaraju i naglašavaju svoju svesnost o devaluativnoj vrednosti termina kojima se označavaju. Analiza je pokazala da je pojam o sebi  osoba sa intelektualnim teškoćama relativno siromašan atributima, te da je stečen, naučen i to kao produkt relativno restriktivnih uslova života, kao što je život u instituciji. Međutim, može se petpostaviti i stimulativno delovanje aktuelnih uslova života na oblikovanje slike o sebi osoba sa intelektualnim teškoćama. U radu se ukazuje na moguće implikacije osnovnih rezultata u praktičnom radu na unapređenju pojma o sebi i kapaciteta za samopercepciju i samoodređenje osoba sa intelektualnim teškoćama.   Ključne reči: Pojam o sebi, samoodređenje, osobe sa intelektualnim teškoćama, kvalitativna analiza, fokus grupe