NASTAVNIČKI STILOVI RJEŠAVANJA INTERPERSONALNIH KONFLIKATA S UČENICIMA OSNOVNIH ŠKOLA - Bulić, Aid (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2018)
Nastavnički stilovi rješavanja konflikata s učenicima ujedno su i primjeri ponašanja koje učenici usvajaju. Zavisno od toga radi li se o konstruktivnim ili destruktivnim stilovima rješavanja konflikata, oni mogu predstavljati zaštitne ili faktore rizika za pojavu poremećaja u ponašanju tokom razvoja učenika. S tim u vezi postavili smo cilj istraživanja koji se odnosio na utvrđivanje stilova rješavanja konflikata koje koriste nastavnici u komunikaciji s učenicima, te ispitivanje eventualnih razlika u nastavničkim stilovima u odnosu na njihov pol, dob i radno iskustvo (staž). Uzorak je činilo 116 nastavnika iz sedam osnovnih škola s područja grada Tuzle. Od instrumenata smo koristili upitnik koji je sadržavao pitanja o polu, dobu i radnom stažu nastavnika, kao i prilagođenu skalu za mjerenje stilova rješavanja konflikata (ROCHI-II), čiji je autor Rahim (1983). Nalazi do kojih smo došli govore da nastavnici češće koriste konstruktivne stilove rješavanja konflikata i nešto rjeđe destruktivne. Nismo uočili postojanje statistički značajnih razlika u stilovima rješavanja konflikata ispitanih nastavnika u odnosu na pol i dob, ali smo utvrdili značajne razlike u korišćenju stila prilagođavanja s obzirom na dužinu radnog staža nastavnika. Naime, utvrdili smo da nastavnici s više radnog staža češće koriste prilagođavanje kao stil rješavanja konflikata s učenicima. Nalazi ukazuju da su procesi demokratizacije odnosa u školi i konstruktivne komunikacije između nastavnika i učenika češći, što predstavlja zaštitni faktor u nastanku poremećaja u ponašanju učenika. Međutim, nezanemariva zastupljenost nastavničkih destruktivnih stilova rješavanja konflikata, kao faktora rizika za nastanak poremećaja u ponašanju učenika, govori o neophodnosti dalje edukacije i usavršavanja nastavnika iz oblasti vaspitne komunikacije, uz uvažavanje utvrđenih razlika između nastavnika s obzirom na dužinu radnog iskustva. Ključne riječi: nastavnik, konflikt, stil rješavanja konflikata, učenik