DEPRIVACIJA SLOBODE TOKOM IZVRŠENJA ZATVORSKE KAZNE - Petrović, Vera; Jovanić, Goran (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2018)
Kažnjavanje u zatvorskom sistemu doprinosi nastanku deprivacija, što umanjuje efekte korektivno-rehabilitacionog rada i otežava reintegrativni proces. Predmet istraživanja je deprivacija slobode osuđenih na zatvorsku kaznu. Cilj istraživanja je ispitati povezanost kriminološko-penoloških karakteristika sa intenzitetom deprivacije slobode. U istraživanju je učestvovalo 307 osuđenih iz Okružnog zatvora Pančevo, Kazneno-popravnog zavoda Padinska Skela i Kazneno-popravnog zavoda Sremska Mitrovica. Ove ustanove su reprezenti zatvora otvorenog, poluotvorenog i zatvorenog tipa. Intenzitet deprivacije slobode je ustanovljen Skalom deprivacije slobode. Relijabilnost Skale deprivacije slobode se pokazala na visokom nivou (α = 0,93). Istraživanjem su dobijeni podaci koji ukazuju da je deprivacija slobode prisutna kod gotovo svih osuđenih, te da vrsta zatvora, recidivizam i tretmanska grupa utiču na intenzitet deprivacije slobode, dok dužina izrečene kazne i vreme boravka u zatvoru nisu pokazali statistički značajnu povezanost.