ODNOS KVALITETA KOMUNIKACIJE I ZADOVOLJSTVA ŽIVOTOM KOD OSOBA SA AFAZIJOM - Vuković, Mile; Sukur, Željana; Krstić, Nadežda (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2018)
Samopercepcija sopstvene komunikativne sposobnosti – posmatrane u kontekstu obezbeđivanja socijalizacije/aktivnosti, samopouzdanja u komunikaciji i ostvarivanja pojedinačnih uloga – i kvaliteta života ispitivane su prigodnim instrumentima (Skalom za merenje kvaliteta komunikativnog života - Quality of Communication Life Scale - ASHA QCL i Inventarom kvaliteta života - Quality of Life  Inventory - QOLI) kod 60 osoba sa afazijom nastalom kao rezultat vaskularnog insulta, u periodu između dva i dvadeset meseci nakon moždanog udara. Ispitanici sa afazijom, su, kao grupa, pokazali srazmerno nisko vrednovanje sopstvenih komunikativnih sposobnosti bez obzira na domen ispoljavanja, kao i tip afazije. Nivo vrednovanja sopstvenog kvaliteta života se pokazao kao  umereno pozitivno povezan sa doživljajem kvaliteta komunikativnog života, sugerišući da bi kvalitet komunikacije mogao biti stalna, značajna, mada ne i isključiva varijabla koja definiše kvalitet života u ovoj populaciji. Težina afazije se izdvojila kao bitan faktor samopercepcije kvaliteta komunikativnog života, ali i ukupnog zadovoljstva životom, što se nije pokazalo i za tip jezičkog poremećaja posmatran po aksiji fluentnosti. Ključne reči: afazija, kvalitet komunikacije, kvalitet života.