INFORMALNO UČENJE STUDENATA IZ NJIHOVE PERSPEKTIVE - Antić, Slobodanka; Filipović, Mirko (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2018)
Kriza formalnog obrazovanja vodi preispitivanjima kako na nacionalnom, tako i na globalnom nivou. Jedan od problema je što obrazovna teorija, praksa i politika zanemaruje učenje u svim drugim kontekstima, posebno informalnim. Učenja u informalnim kontekstima, bilo da su namerna ili slučajna, svesna ili bez svesnosti da se uči, opažaju se kao manje značajna i vredna. Međutim, konstruktivističko i kognitivističko razumevanje prirode saznajnog procesa ukazuje na neophodnost prepoznavanja i uvažavanja svih stečenih znanja i iskustva koje osoba sa sobom donosi u situaciju učenja. Drugim rečima, kvalitet formalnog obrazovanja se ne može osigurati ukoliko se ignoriše i ono što su učenici/studenti stekli kroz informalno učenje. Cilj ovog rada je da utvrdi perspektivu studenata prema vlastitom informalnom učenju. Kvalitativnim pristupom analizirali smo pisane iskaze studenata da bi utvrdili kojih učenja su svesni i ko ili šta su im bili podrške ili modeli za učenje. Grupisanjem iskaza po sličnosti dobili smo 13 različitih kategorija naučenih znanja i veština (od kojih je najzastupljenije učenje vezano za praktikovanje različitih vidova umetnosti) i 13 vidova potpore tim učenjima (od kojih su najzastupljenije informaciono-komunikacione tehnologije (IKT)). U radu se predlažu pravci planskog i osmišljenog integrisanja informalnog učenja studenata u formalni kontekst studija. Ključne reči: informalno učenje, studenti, formalni kontekst za učenje