RAZUMEVANJE GOVORA KOD DECE OD ŠEST DO DEVET GODINA - Gligorović, Milica; Buha, Nataša; Dobrota-Davidović, Nada (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2018)
Istraživanje je sprovedeno s ciljem da se utvrdi dinamika razvoja sposobnosti razumevanja govora kod dece tipičnog razvoja od šest do devet godina. Uzorak je činilo stojedanaestoro dece tipičnog razvoja, oba pola (49,5% devojčica i 50,5% dečaka), uzrasta 6-9,11 godina (starost u mesecima: AS=95,09; SD=16,82). Ispitanici su prema uzrastu podeljeni u četiri grupe. Za procenu sposobnosti razumevanja govora primenjen je Protokol za procenu receptivnog govora, koji sadrži zadatke za procenu auditivne diskriminacije, rimovanja, razumevanja reči  i razumevanja kontinuiranog govora. Primenom analize varijanse utvrđeno je da je uzrast značajan činilac postignuća na zadacima rimovanja (p≤0,000) i razumevanja kontinuiranog govora (p≤0,000), dok u domenima auditivne diskriminacije (p=0,372) i razumevanja reči (p=0,634) odnos nije značajan, iako se uočavaju izvesne razlike aritmetičkih sredina u korist dece starijeg uzrasta.   Uzrastom se može objasniti oko 67% varijabilnosti rezultata na zadacima za procenu rimovanja i 56 % varijabilnosti postignuća u domenu razumevanja kontinuiranog govora. Nije utvrđeno značajno odstupanje koje bi ukazalo na postojanje specifičnih jezičkih poremećaja ili intelektualne ometenosti kod ispitanika iz uzorka. Ključne reči: razumevanje govora, auditivna diskriminacija, rimovanje, tipičan razvoj