PONAŠANJE U RADNOM OKRUŽENJU ADOLESCENATA SA TEŠKOĆAMA U MENTALNOM RAZVOJU - Gligorović, Milica; Matić, Katarina (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2017)
Istraživanje je sprovedeno u cilju utvrđivanja odnosa ponašanja u radnom okruženju, nivoa intelektualnih sposobnosti i uspešnosti na praktičnoj nastavi kod adolescenata sa teškoćama u mentalnom razvoju Uzorkom je obuhvaćeno 50 adolescenata sa teškoćama u mentalnom razvoju, oba pola, starosti 16-21 godine (AS=18,48; SD=1,59), učenika Srednje zanatske škole u Beogradu. Zastupljeno je 16 (32%) ispitanika sa umerenom intelektualnom ometenošću (IO) i po 17 (34%) ispitanika sa lakom IO i graničnim intelektualnim sposobnostima (GIS). Analizom školske dokumentacije prikupljeni su podaci o uzrastu, intelektualnim sposobnostima, razredu i oceni ispitanika na praktičnom radu. Ponašanje u radnom okruženju i profesionalna interesovanja procenjena su Upitnikom za profesionalnu evaluaciju, primenjenom u formi intervjua sa radnim instruktorima. Primenom analize kovarijanse, uz kontrolu uticaja nivoa intelektualnih sposobnosti, utvrđeno je da je ukupan skor Upitnika za profesionalnu evaluaciju statistički značajan činilac ocene na praktičnoj nastavi (p≤0,000), i to zahvaljujući domenima socijalnih veština (p=0,012), komunikacije (p=0,001) i radnih veština (p≤0,000). Rezultati Upitnika za profesionalnu evaluaciju objašnjavaju oko 47% (η2part=0,471) varijanse, a nivo intelektualnih sposobnosti nešto manje od 10% (η2part=0,097). Dobijeni rezultati ukazuju na potrebu za kontinuiranim praćenjem i evaluacijom procesa profesionalnog osposobljavanja mladih ljudi sa teškoćama u mentalnom razvoju, u cilju jasnijeg profilisanja njihovih mogućnosti za uključivanje u svet rada. Ključne reči: teškoće u mentalnom razvoju, radne veštine, profesionalno interesovanje