Maloletni prestupnik kao žrtva kriminala - Vasiljević-Prodanović, Danica (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2017)
U javnosti postoji stereotip idealne žrtve koja zaslužuje pažnju i simpatije jer je bespomoćna i nije ničim izazvala prestupnika koji joj je naneo povredu ili štetu. U realnom životu žrtva veoma često može imati sasvim suprotne atribute i identitet. Novija istraživanja bave se ispitivanjem fenomena preklapanja žrtva-prestupnik, odnosno okolnosti da je žrtva istovremeno i prestupnik. Brojni autori ističu da postoji veća verovatnoća viktimizacije prestupnika u odnosu na lica koja nisu prestupnici, dok je sa druge strane veća verovatnoća prestupništva lica koja su bila žrtve krivičnog dela u odnosu na osobe koje nisu doživele viktimizaciju. U ovom radu je dat pregled nekih karakteristika fenomena preklapanja žrtve i prestupnika u kontekstu adolescenata sa ciljem da se ukaže na teorijskе odrednice i praktične implikacije odnosa između prestupništva i viktimizacije maloletnika. Proučavanje ovog odnosa je aktuelna tema u kriminologiji i viktimologiji, koja takođe ima aplikativni značaj za donošenje različitih odluka u sistemu maloletničkog pravosuđa. Ključne reči: delinkvencija, viktimizacija, maloletni prestupnik, preklapanje žrtva-prestupnik