MODELI TRETMANA SEKSUALNIH PRESTUPNIKA - Luković, Milica; Petrović, Vera (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2017)
Seksualno nasilje predstavlja složen društveni i kriminološki problem koji privlači pažnju ne samo naučnika, već i javnosti i zahteva neodložnu reakciju društva. Programi resocijalizacije seksualnih prestupnika, koji se primenjuju u svetu, zasnivaju se na kognitivno-bihejvioralnoj terapiji, kontroli devijantnih fantazija, izgradnji preventivnih strategija i novih životnih ciljeva. Terapije imaju za cilj razvijanje empatije sa žrtvom, promenu načina razmišljanja i promenu u ponašanju. Među vodeće modele koji se uspešno primenjuju u penološkom tretmanu seksualnih prestupnika ubrajaju se modeli koji se zasnivaju na kognitivno-bihejvioralnoj terapiji, kao što su model prevencije relapsa, RNR model, model samoregulacije i model dobrog života. Ključne reči: seksualni prestupnici, seksualno nasilje, kognitivno-bihejvioralna terapija, tretman