NASTAVNIČKA PROCENA UČENIČKE MOTIVACIJE I POTENCIJALA ZA UČENJE - Gligorović, Milica; Buha, Nataša (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2016)
Sagledavanje mogućnosti učenika za usvajanje i primenu akademskih znanja i veština je preduslov za individualizaciju nastave i predikciju školskog postignuća. Glavni cilj istraživanja je utvrđivanje povezanosti nastavničke procene učeničke motivacije i potencijala za učenje sa školskim postignućem učenika iz Srpskog jezika i Matematike. Uzorak je činilo 111 učenika III i IV razreda osnovne škole, oba pola, uzrasta od osam godina do 10 godina i osam meseci. Intelektualne sposobnosti procenjene su primenom Standardnih progresivnih matrica, a za procenu motivacije za učenje i teškoća u učenju korišćena je rejting skala Nastavnička procena motivacije i potencijala za učenje. Nije utvrđena značajna povezanost rezultata skale sa uzrastom učenika i razredom koji pohađaju, dok su se polne razlike pokazale kao značajne u korist devojčica u oblasti motivacije (p=0,014) i čitanja i pisanja (p=0,039). Inteligencija učenika se pokazala kao značajan činilac nastavničke procene motivacije za učenje (p=0,023) i teškoća u učenju (p=0,004). Distribucija srednjih vednosti ocena iz Srpskog jezika i Matematike značajno korespondira sa rezultatima Nastavničke procene motivacije i potencijala za učenje (p≤0,000). Sistematizacija podataka o mogućnostima i ograničenjim učenika, zasnovana na nastavničkoj proceni, može značajno da doprinese primeni ekološkog modela procene sposobnosti i veština. Ključne reči: nastavnička procena, učenička motivacija za učenje, potencijali za učenje, školsko postignuće