RAZUMLJIVOST GOVORA KOD LARINGEKTOMIRANIH BOLESNIKA KOJI KORISTE RAZLIČITE OBLIKE GOVORNE KOMUNIKACIJE - Šehovic, Ivana; Petrović Lazić, Mirjana (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2016)
Primenom savremenih metoda rehabilitacije nakon totalne laringektomije moguće je uspostavljanje razumljivog i funkcionalnog govora. Cilj ovog rada je utvrđivanje razlika u razumljivosti govora kod laringektomiranih bolesnika koji koriste različite oblike govorne komunikacije: ezofagealni govor, govor uz pomoć traheoezofagealne vokalne proteze i govor uz pomoć elektronske laringealne proteze. Istraživanje je izvršeno na uzorku od 125 laringektomiranih bolesnika, starosne dobi od 48 do 85 godina. Za subjektivnu procenu razumljivosti govora korišćen je fonetski izbalansirani tekst. U statističkoj obradi dobijenih podataka korišćene su: mere centralne tendencije, mere varijabilnosti, jednofaktorska analiza varijanse, t-test za nezavisne uzorke i Pirsonov koeficijent korelacije. Utrvrđene su statistički značajne razlike među ispitivanim grupama u postignućima na Testu razumljivosti govora. Ezofagealni pacijenti su ostvarili najviši prosečan skor (1,13±0,86), dok pacijenti iz grupe koja koristi vokalnu protezu imaju približno ista prosečna postignuća kao oni iz grupe koja koristi elektrolarinks (0,14±0,35; 0,15±0,36; p