MOTIVI TERORISTIČKOG DELOVANJA - Krstić, Marko (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2016)
Terorizam predstavlja relativno nov fenomen, podaci o terorističkim motivacijama i psihološkom profilu terorista su prilično oskudni i ograničeni. U teoriji egzistira veliki broj kvantitativnih analiza kolektivnog nasilja, ubistva i kriminala, ali nijedna od ovih pojava se ne može poistovetiti sa teorizmom. Većina aktuelnih studija ne uzima u obzir veliku heterogenost terorista, a brojne praktične, konceptualne i psihološke barijere usporavaju izučavanje izučavanja terorizma. Psihologija kao nauka o ponašanju, daje svakako veliki doprinos proučavanju terorizma, kao veoma kompleksne pojave. Cilj ovog rada je da analizira i sintetizuje socijalne i psihološke determinante koje doprinose nastanku terorističkih motiva i elaborira one činjenice koje su do sada obrađene u naučnoj i stručnoj literature. Ključne reči: terorizam, teroristi, motivi, psihološki profil teroriste.