POSTIGNUĆA UČENIKA S LAKOM INTELEKTUALNOM OMETENOŠĆU NA PROBNOM KOMBINOVANOM TESTU - Đurić-Zdravković, Aleksandra; Japundža-Milisavljević, Mirjana; Gagić, Sanja (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2015)
Probni kombinovani test predstavlja uvertiru u proces polaganja završnog ispita na kraju osmog razreda. Za učenike s lakom intelektualnom ometenošću ovaj proces je prilagođen njihovim mogućnostima. Svaka škola koja obrazuje učenike s ometenošću ima pravo da konstruiše interne testove za polaganje završnog ispita. Cilj rada je utvrđivanje postignuća učenika osmog razreda s lakom intelektualnom ometenošću na probnom kombinovanom testu. Trideset učenika osmog razreda s lakom intelektualnom ometenošću beogradskih osnovnih škola rešavalo je navedeni test koji ispituje kompetencije za nastavne predmete  Biologija, Geografija, Istorija, Fizika i Hemija. Rezultati ukazuju da 34,90% ispitanika s uspešnošću rešava probni kombinovani test, 11,40% učenika osmog razreda s lakom intelektualnom ometenošću samo delimično tačno rešava zadatke testa, dok čak 53,70% ispitanika osmog razreda ne daje tačne odgovore na probnom kombinovanom testu. Najlošija postignuća učenici s lakom intelektualnom ometenošću pokazuju rešavajući zadatke iz hemije (95% neuspešnih), dok najbolja postignuća ostvaruju pri rešavanju zahteva iz geografije (65,56% uspešnih). Ključne reči: probni kombinovani test, učenici s lakom intelektualnom ometenošću, osmi razred