KVALITET ŽIVOTA KOD DECE SA CEREBRALNOM PARALIZOM PREMA VLASTITOJ PROCENI I PROCENI RODITELJA - Glinac, Alma; Delalić, Azra; Matović, Lejla (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2015)
Ovo istraživanje je imalo za cilj utvrditi uticaj uzrasta, pola i socio-ekonomskog statusa porodice na kvalitet života u vezi sa zdravljem dece sa cerebralnom paralizom, prema vlastitoj proceni dece i proceni jednog od roditelja. Studija preseka je obuhvatila sedamdeset šestoro dece sa cerebralnom paralizom, prosečnog uzrasta izraženog kao medijan 8,85 i 76 roditelja. Za procenu kvaliteta života u vezi sa zdravljem dece sa cerebralnom paralizom korišćen je specifični upitnik PedsQLTM Modul cerebralna paraliza, Verzija 3.0, koji obuhvata uzrasno prilagođen upitnik za dete i upitnik za roditelja. Ovo istraživanje je pokazalo da kvalitet života dece sa cerebralnom paralizom, prema vlastitoj proceni, nije statistički značajno lošiji u odnosu na uzrast i pol u pogledu ispitivanih domena. U odnosu na socio-ekonomski status porodice statistički značajno slabiji kvalitet života (p=0,0114) u oblasti ishrane su imala deca iz grupe sa srednjim socio-ekonomskim statusom porodice u odnosu na grupu sa niskim socio-ekonomskim statusom. Prema roditeljskoj proceni, kvalitet života u vezi sa zdravljem dece sa cerebralnom paralizom nije statistički značajno različit u odnosu na uzrast, pol i socio-ekonomski status porodice. Procenom kvaliteta života dobili smo podatke o važnim problemima i subjektivnim tegobama sa kojima se suočavaju deca sa cerebralnom paralizom u svakodnevnom životu. Ključne reči: cerebralna paraliza, kvalitet života, procena