PODRŠKA SOCIJALNO MARGINALIZOVANIM GRUPAMA KROZ PEDAGOŠKO-SAVETODAVNI RAD: PRIMER ROMSKE POPULACIJE - Zuković, Slađana N; Milutinović, Jovana J (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2015)
U radu se polazi od stanovišta da marginalizacija delova populacije predstavlja izazov sa kojima se danas suočavaju razvijena demokratska društva, kao i ona koja se nalaze u procesu tranzicije. U svetlu ovakvog stanovišta, autorke u tekstu sa pedagoškog aspekta razmatraju mogućnosti pružanja podrške marginalizovanim grupama, s posebnim osvrtom na romsku populaciju. U tom okviru, a na osnovu teorijskih polazišta kritičke pedagogije, u radu se razmatra fenomen marginalizacije u obrazovnom kontekstu, te sagledava položaj romske populacije. Poseban akcenat se stavlja na mogućnosti pružanja podrške Romima kroz aspekt pedagoško-savetodavnog rada. Zaključuje se da je, radi razvoja inkluzivnog društva, neophodno raditi na menjanju društvene svesti, smanjivanju predrasuda i stereotipa, i obrazovanju građana. Ukazuje se da pedagoško-savetodavni rad, koji bi trebalo da prožima sve aktivnosti usmerene ka socijalnoj i obrazovnoj inkluziji, može da ima potencijal u osnaživanju i samih pripadnika socijalno marginalizovanih grupa.