ADAPTIVNO PONAŠANJE OSOBA SA OŠTEĆENJEM VIDA - Anđelković, Marija (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2015)
Adaptivno ponašanje čini širok raspon veština neophodnih za samostalno, sigurno i adekvatno obavljanje aktivnosti svakodnevnog života. Koncept adaptivnog ponašanja čine praktične, socijalne i konceptualne veštine. Cilj ovog rada je da pruži uvid u dosadašnja istraživanja adaptivnog ponašanja osoba sa oštećenjem vida. Rad je u najvećoj meri fokusiran na istraživanja adaptivnog ponašanja dece sa oštećenjem vida. Rezultati studija pokazuju da je usvojenost adaptivnih veština kod dece i mladih sa oštećenjem vida, uglavnom niska ili umereno niska. Deca sa oštećenjem vida imaju najlošija postignuća u socijalnim i veštinama svakodnevnog života, dok su komunikacione veštine najusvojenije. Osim stepena oštećenja vida, prateće teškoće u motoričkom razvoju, značajno utiču na usvojenost  praktičnih i socijalnih veština kod slepih i slabovidih. Ključne reči: adaptivno ponašanje, osobe sa oštećenjem vida