POSTOPERATIVNO STANJE BINOKULARNOG VIDA KOD EZOTROPIJE - Adilović, Dženana; Tulumović, Ševala M; Eškirović, Branka (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2015)
Cilj istraživanja je bio da utvrdimo funkcionalnost binokularnog vida postoperativno kod ezotropije. Istraživanjem je obuhvaćeno 58 ispitanika sa ezotropijom kod kojih je izvršen operativni tretman. Na osnovu podataka prikupljenih iz istorija bolesti ispitanika, liječenih u Kabinetu za ortoptiku i pleoptiku Klinike za očne bolesti, Univerzitetskog kliničkog centra (UKC-a) Tuzla, životna dob ispitanika se kretala od 3 do 14 godina života. Istraživanje je obuhvatilo tri perioda posmatranja i to: inicijalni pregled, period poslije operacije i godinu dana nakon operacije kao finalni pregled. Ispitanici su podijeljeni u dvije dobne podskupine od 3 do 6 godina starosti i od 7 do 14 godina starosti. Ispitivane varijable su: starosna dob, vidna oštrina desnog i lijevog oka, ambliopija te binokularni vid.  Niti jedan ispitanik, u obje dobne podskupine, nije imao stereovid. Svi ovi elementi binokularnog vida (simultana percepcija, fuzija i stereovid) govore o potrebi za uključivanjem djece sa strabizmom u ortoptičko-pleoptički tretman na što ranijem uzrastu. Ključne riječi: binokularni vid, ezotropija, starosna dob, vidna oštrina, ambliopija