OSOBENOSTI DINAMIČKOG CRTEŽA KOD DECE PREDŠKOLSKOG I MLAĐEG ŠKOLSKOG UZRASTA - Cvetković, Andrijana (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2014)
Osnovni cilj istraživanja je utvrđivanje razvojnih karakteristika dinamičkog crteža kod dece predškolskog i mlađeg školskog uzrasta. Uzorkom je obuhvaćeno devedesetoro dece tipičnog razvoja uzrasta od 6 do 9 godina. Ispitano je 47 devojčica i 43 dečaka iz predškolskih ustanova i osnovnih škola na teritoriji gradova Pirota i Beograda. Reprezentacija akcije na dinamičkom crtežu procenjena je primenom tri vrste crteža: čovek koji trči, čovek koji šutira loptu i čovek koji podiže loptu sa poda. Analizom rezultata utvrđeno je da vrlo mali broj ispitanika dostiže najviši nivo grafičke reprezentacije figure u pokretu. Postignuća devojčica na primenjenim crtežima su bolja od postignuća dečaka, ali je ovaj nalaz na granici statističke značajnosti (p=0,052). Prisutan je i statistički značajan trend napredovanja ka višim nivoima reprezentacije akcije (p=0,000) sa porastom hronološkog uzrasta ispitanika. Ključne reči: dečji crteži, intelektualni realizam, reprezentacija akcije