OBAVEŠTENOST UČENIKA OSNOVNIH ŠKOLA O RAZLIČITIM ASPEKTIMA UPOTREBE DROGA: IMPLIKACIJE ZA PLANIRANJE EDUKATIVNIH PREVENTIVNIH PROGRAMA - Popović-Ćitić, Branislava; Bukvić, Lidija (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2014)
Pretpostavka efektivnosti edukativnih preventivnih programa, kao nezaobilaznog segmenta ukupne politike društva u domenu prevencije upotrebe droga u školskoj populaciji, počiva na usklađenosti informacija koje se nude u okviru edukativnih predavanja sa aktuelnim nivoom znanja učenika o problemu upotrebe droga. U cilju izvođenja zaključaka o strukturi i sadržaju edukativnih preventivnih programa koji bi mogli biti primenjeni na osnovnoškolskom uzrastu, a uz uvažavanje opšteg principa planiranja preventivnih programa na bazi rezultata prethodnih procena, postavljeno je kvalitativno istraživanje sa ciljem ispitivanja nivoa znanja i obaveštenosti učenika osnovne škole o različitim aspektima vezanim za upotrebu droga. Podaci su prikupljeni putem učesničkih grupa, uz primenu tehnike vođene diskusije, na uzorku od 640 učenika osmog razreda iz devet beogradskih osnovnih škola. Rezultati istraživanja, izvedeni na osnovu sumiranja i analize kvalitativnih izjava, ukazuju da su učenici veoma dobro upoznati sa vrstama, efektima, posledicama i razlozima upotrebe droga, ali da imaju veoma oskudna znanja o zakonskoj regulativi i stručnim službama kojima se mogu obratiti za pomoć, te da su u ispitivanoj populaciji učenika široko rasprostranjene pojedine zablude vezane za upotrebu droga. Na osnovu dobijenih istraživačkih rezultata, a uz uvažavanje principa efektivnosti preventivnih programa, izvedene su praktične implikacije za planiranje edukativnih programa prevencije upotrebe droga u populaciji učenika osnovnih škola.