Veštačka inteligencija u službi forenzike glasa i govora - Šešum, Mia; Šestić, Marina; Ivanović, Maja (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2025)
Uvod. Veštačka inteligencija predstavlja vrhunac razvoja savremenih tehnologija. Programiran da pomaže ljudima u obavljanju operacija koje opterećuju ili čak i prevazilaze njihove mogućnosti, ovaj kompjuterski sistem pronalazi svoju primenu u različitim područjima profesionalnog i svakodnevnog funkcionisanja. Jednu od oblasti u kojima resursi koje pruža veštačka inteligencija mogu biti dragoceni predstavljaju i forenzičke nauke. Cilj. Cilj rada je da se pomoću sistematizacije dostupne literature predstave mogućnosti veštačke inteligencije u kontekstu forenzike glasa i govora, zatim ograničenja, kao i potencijalne opasnosti od njene primene u sudskim postupcima.  Metode. Literatura korišćena u radu je obezbeđena pretragom dostupnih baza podataka putem udaljenog pristupa, nakon čega se pristupilo sintezi relevantnih nalaza. Rezultati. Veštačka inteligencija je visokosofisticirano tehnološko dostignuće koje ima potencijal da u budućnosti transformiše različite forenzičke discipline. Zbog činjenice da je jezik jedan od najkompleksnijih društvenih fenomena, ali i zbog posledica koje bi mogle proisteći na osnovu analize u čiji način sprovođenja veštaci nemaju uvid, ova tehnologija nije uvrštena u zvanične i prihvaćene metode veštačenja glasa. Zaključak. Veštačka inteligencija može doprineti forenzičkim ispitivanjima glasa i govora, ali s obzirom na to da nedovoljna transparentnosti ovih sistema nameće suštinska etička pitanja, njena primena za sada ostaje ograničena na operacije sadržane u pripremnom delu postupka veštačenja. Povećanje transparentnosti sistema zasnovanih na veštačkoj inteligenciji, uz podrazumevane konstantne napore ka poboljšanju otpornosti i preciznosti, doprineće rešavanju etičkih nedoumica  i prihvatanju ove tehnologije kao legitimne u sudskim postupcima.
Keywords: forenzika; glas i govor; veštačka inteligencija; automatska identifikacija biometrija; biometrija